Laverda Club Nederland

Sinds 1981

Navigeren met MyRouteApp navigation (MRA)

Bron: Olof Rense
Eerder verschenen in:PanPost,
clubblad Club Pan European

Tijdens één van onze evenementen werd ik door een deelnemer aangesproken in verband met de volgende kwestie; het lijkt niet mogelijk om met MRA Navigation een (door de ToerCommissie aangeleverde) track/spoor te rijden, klopt dit?

Omdat ik zelf geen MRA Navigation gebruik kon ik daar op dat moment geen duidelijk antwoord op geven, maar mijn interesse was wel gewekt en dus ben ik hier eens in gedoken en heb ik de MRA Navigation-app aangeschaft.

Om (in groepsverband) een toeristische route te rijden heb je een navigatie-apparaat nodig, dit kan kortweg een TomTom of een Garmin zijn. Beide apparaten zijn uitermate geschikt voor deze taak en kunnen beide probleemloos gebruik maken van een .gpx-bestand met daarin een track. Het grote voordeel van een track is dat het uitwisselbaar is tussen beide merken en dat een track in tegenstelling tot een route een vast gegeven is, niet afhankelijk van de instellingen van het apparaat. Het is inmiddels dan ook het beleid van de ToerCommissie om voor de evenementen een .gpx-bestand te publiceren met daarin enkel en alleen een track, geen route. Dit om onderlinge verschillen en onduidelijkheden onderweg, en discussies achteraf zoveel mogelijk te voorkomen.

Nadeel van beide apparaten is echter wel dat ze nieuw meestal niet goedkoop zijn en omdat het gros van de mensen toch al in bezit is van een smartphone is een navigatie-app een goed alternatief. Zelf maak ik op de motor gebruik van een TomTom Rider 4xx en in de auto gebruik ik de TomTom Go Navigatie app. Beide staan via de cloud in verbinding met mijn TomTom MyDrive-account, waar ik ook mijn routes en tracks terug kan vinden. Het uploaden van een route of track gaat via de nogal trage (mobiele) TomTom MyDrive website waarna ik ze kan selecteren en rijden. Garmin heeft geen navigatie-app.

Een relatief nieuwe speler op het gebied van navigatie-apps is MyRouteApp Navigation, welbekend van de MRA Routeplanner. In deze routeplanner is het mogelijk om routes te maken en route- en trackbestanden te uploaden waarna ze in de persoonlijke routebibliotheek te benaderen zijn. De MRA navigatie-app maakt op zijn beurt ook weer gebruik van deze bibliotheek. Alle routes in de bibliotheek zijn, ongesorteerd, in de navigatie-app terug te vinden, te selecteren en te rijden. Echter, de tracks zijn hier inderdaad niet terug te vinden.

Is dit een probleem? Ja en nee. Het is redelijk eenvoudig om, bijv in MRA Routeplanner, van een track een route te maken waarna deze in de MRA navigatie-app terug te vinden is, maar dit staat haaks op het TC-beleid om een kant en klare track aan te leveren die gecontroleerd, (nagenoeg) foutloos en voor beide systemen (TomTom en Garmin) gelijk is en waar deelnemers niets meer aan hoeven te doen anders dan kopiëren naar het apparaat, te selecteren en te rijden. Kiest men ervoor om, bijv in MRA Routeplanner, van een track een route te maken dan zal MRA routepunten op deze track gaan plaatsen en het is maar de vraag hoe nauwkeurig dit gebeurd. Loopt de track bijvoorbeeld via een brug over een snelweg heen en plaatst MRA een routepunt net niet helemaal op de brug dan kan het maar zo gebeuren dat het routepunt op de ondergelegen snelweg terecht komt. Het gevolg laat zich raden. Ook op rotondes en kruisingen geplaatste routepunten kunnen voor problemen zorgen, net als een routepunt aan de verkeerde kant van de middenberm, en de gebruiker zal een omgezette track dan ook helemaal moeten nakijken, routepunten nauwkeuriger moeten plaatsten en waar nodig extra routepunten moeten toevoegen om de bedoelde track zo exact mogelijk te benaderen en fouten te voorkomen. Dat dit vanuit het oogpunt van de TC en TC-beleid onwenselijk is moge duidelijk zijn.

Als voorbeeld heb ik de OpenPanToer van 2021 genomen. De door TC aangeleverde track is de bedoelde 195 km lang, maar wanneer ik daar door MRA een route van laat maken is deze route, na het automatisch plaatsen van de nodige routepunten, ineens 218 km lang.

Het is nu aan de gebruiker de taak om uit te vinden waar het verschil tussen route en track zit en dit verschil eruit te halen.

Wat is het alternatief? Voor diegene die persé met een app willen navigeren zou een overstap naar de TomTom Go Navigatie-app een keuze kunnen zijn. Deze kan probleemloos tracks laden, en routebestanden zijn vanuit de TomTom MyDrive-app en website en vanuit de MRA routeplanner rechtstreeks te versturen naar de TomTom cloud waarna ze in de app verschijnen en te rijden zijn. Bovendien is de TomTom Go Navigatie-app iets goedkoper dan de MRA Navigatie-app. Voor de twijfelaars zijn van beide apps tijdelijke maand-abonnementen beschikbaar, je zit dus niet direct aan bijv. een jaarabonnement vast.

*Het verschil tussen een route en een track*

Kort gezegd is een route een verzameling routepunten (of beter gezegd: bestemmingen) waarbij het apparaat afhankelijk van de instelling bepaald hoe het de gebruiker van het ene routepunt naar het volgende routepunt stuurt. Staat het apparaat ingesteld op “snelste” dan zal, waar mogelijk, de snelweg gebruikt worden, ook als dat niet de bedoeling van de routemaker was. Zo kan het gebeuren dat meerdere gebruikers met verschillende instellingen (snelste, kortste, kronkel, snelwegen vermijden, veerponten vermijden) allen een andere rit rijden wanneer een route ipv een track gebruikt wordt.
Een track daarentegen is een “streep op de straat” die, kaartfouten en wegopbrekingen daargelaten, één op één gevolgd wordt, niet gehinderd door de instellingen van het apparaat. Je zou kunnen zeggen dat een track dusdanig veel routepunten heeft (tot wel enkele duizenden) dat de onderlinge afstand tussen twee routepunten dermate klein is dat een alternatieve route gewoon geen optie is. De kans dat alle deelnemers exact dezelfde rit rijden is met een track dus groter dan met een route.

Wanneer in groepsverband een toeristische rit gereden wordt heeft een track dus altijd de voorkeur.

Track OpenPan Toer 195km
MRA geconverteerde route 218km